Sayfa Yükleniyor...

Lütfen Bekleyiniz...
Depresyon, Bipolar Bozukluk ve Panik Atak



DEPRESYON, BİPOLAR BOZUKLUK VE PANİK ATAK

Vücutta kortizon  börek üstü bezinde  üretilmektedir. Kontrolü ise hipotalamus ile beraber melatonin  ve seratonin hormonlarınında koordinasyonu ile birlikte karmaşık bir sistemle yapılmaktadır. Günlük 24 saat boyunca değişken miktarda ve dalgalı olarak salgılanmaktadır. Sabah güneşin doğuşu sırasında ve akşam güneşin batışı sırasında en yüksek düzeyede salgılanır. Eğer bu zamanlar uykuda geçirilirse kortizon ile beraber seratononin ve melatonin normal ritmi bozulur.Kortizon ritm bozukluduğunda  bitkinlik oluşur.  Seratonin ve melatonin hormonlarının ritmi bozulduğundan gergin ve depresif ruh hali oluşur.Bu durum insanda gün boyunca depresif,düzensiz ve gergin ruh hali yaşanmasına sebep olur.

Hergün sabah güneş  doğmadan yaklaşık; 30, doğmaya başlamasından itibaren yaklaşık; 30 dakika ve akşam güneş batmadan önceki; 45 dakikalık keraat vakti olarak bilinen zaman dilimidir. Bu vakitler uyunmadan  uyanık geçirilirse  iki veya üç gün  içinde  tesiri  hissedilir.Düzenli uyku kontrolü  ile  beraber çörekotu tarif edildiği şekilde  düzenli kullanılırsa 2-3 ay da tam veya tam a  yakın tedavi görülüyor.

Hz.Muhammed(SAV) keraat vakti olarak bilinen vakitlerde hiç uyumamıştır.Hz.Ali; Bir kimse keraat vakti uyuduğunda aklını kaybederse kendinden başkasını suçlamasın.

Biyolojik saat mevsimlere göre sürekli değişkenlik göstermektedir.  Bahsedilen süreleri uyuyarak geçiren kişinin depresyondan,  düzensiz ve gergin ruh halinden kurtulma ihtimali yoktur.

Kilo kontrolünde: Çörekotu nun kilo almak ve vermek üzerinde doğrudan etkisi yoktur.   Ancak metabolizmanın hızlanması  ve bağışılık sisteminin güçlenmesinin dolaylı etkisi olabilir. Zayıflamak için az yemek ve hareketi artırmak dışında anlamlı hiçbir diyet yoktur.
Ömür boyu yapılmayacak  diyet sağlıklı değildir. Çünkü diyet bırakıldıktan sonra metabolizmanın düzeni bozulur.En sağlıklı diyet  daha önce yenilen hiçbir gıdayı tamamen terketmeden  miktarını azaltmaktır.Ayda 3 kilodan fazla zayılamak sağlıklı değildir.

Reflü , Kabızlık ve Kronik farenjit: Reflü şikayeti olanlar çörekotunu sabah yada öğle vakti almaları gerekir. Akşam alınan çörekotu reflüyü artırabilir. Reflü olmaması için yatarken mide boş veya yarı boş olmalı. Yatma pozisyonu olarak sağ yan veya sırtüstü tercih edilmeli. Sol yan üzerine yatıldığında mide boşalması zorlaşır ve mide içeriği  yemek borusuna geri kaçar(reflü oluşur).

Reflü çözüldüğünde kabızlık ve kronik farenjitin  tedavisi büyük ölçüde kolaylaşır.Kronik farenjitin üç te iki sebebinin reflü olduğu unutulmamalıdır.Her üç  şikayetin tek tedavisi mideyi gereğinden fazla doldurmadan sofradan kalkabilmekdir.

Çörekotu sabah aç karına bal ile karıştırılıp yenirse kabızlık ve gaz şikayetlerini giderdiği kullananlar tarfından bildirilmiştir.

Akşam alındığında uykuya dalmayı kolaylaştırır ve uyku kalitesini artırır.



Hit: 8662 Kayıt Tarihi: 07.01.2018